sâmbătă, 16 martie 2013

16 MARTIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Funcția relației
   Relația este în mod inevitabil dureroasă, așa cum se prezintă ea în existența noastră zilnică. Dacă în relație nu există nici o tensiune, aceasta încetează a mai fi o relație și devine doar o confortabilă stare de somn, un narcotic – pe care majoritatea oamenilor îl doresc și îl preferă. Conflictul este între această sete de confort și realitate, între iluzie și realitate. Dacă recunoști iluzia, poți, dând-o deoparte, să fii complet atent la realitate. Dar dacă cauți siguranța în relație, aceasta devine o investiție în confort, în iluzie, iar forța și importanța relației este chiar această nesiguranță. Căutând securitatea în relație împiedicăm chiar funcția sa, care aduce propriile sale acțiuni și necazuri.
        Cu siguranță funcția relației este să dezvăluie starea de a fi întreaga existență. Relația este un proces de auto-revelare, de cunoaștere de sine. Această revelare, această cunoaștere de sine este dureroasă, cerând o constantă adaptare, o flexibilitate a gândirii și emoțiilor. Este o luptă dureroasă cu perioade de pace și iluminare.
        Dar cei mai mulți dintre noi evită sau înlătură tensiunea din relație, preferând ușurința și confortul satisfăcător al dependenței, o incontestabilă securitate, un punct sigur de ancorare. Atunci relațiile  de familie și alt gen de relații devin un refugiu, un refugiu nechibzuit. Atunci când nesiguranța se strecoară în dependență, așa cum în mod inevitabil o face, atunci această relație particulară este dată la o parte și una nouă este asumată în speranța de a găsi o siguranță durabilă, dar în relație nu există nici o siguranță și doar dependența generează frica. Fără a înțelege procesul securității și al fricii, relația devine obligatoriu un impediment, un obstacol, o modalitate de ignoranță. Atunci întreaga existență este luptă și suferință, și nu există nici o cale de ieșire din ea cu excepția gândirii corecte, care vine prin cunoașterea de sine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu