marți, 27 noiembrie 2012

27 NOIEMBRIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Compasiunea nu este cuvantul
   Gandirea nu poate, prin nici o modalitate, cultiva compasiunea. Eu nu folosesc cuvantul compasiune in sensul de opus, ca antiteza a urii sau violentei. Dar daca fiecare dintre noi nu are un profund sentiment de compasiune, vom deveni din ce in ce mai brutali si inumani fata de toti ceilalti. Vom fi mecanici, precum un calculator, care a fost programat pentru a efectua anumite functii, vom cauta securitatea, atat fizica cat si psihica, si ne va lipsi extraordinara profunzime a frumusetii, intreaga semnificatie a vietii.
    Prin compasiune nu ma refer la ceva care trebuie dobandit. Compasiunea nu este cuvantul, care este din domeniul trecutului, ci ceva care este activ; este verb si nu doar un cuvant, nume sau substantiv. Exista o diferenta intre verb si cuvant. Verbul este activ, prezent, in timp ce cuvantul este intotdeauna trecutul, si prin urmare static. Puteti da vitalitate, dinamism numelui, cuvantului, dar nu va fi la fel ca verbul care este activ, prezent...
    Compasiunea nu este sentiment, nu este acea simpatie vaporoasa sau empatie. Compasiunea nu este ceva pe care sa o puteti cultiva prin gandire, prin disciplina, prin control, suprimare, si nici prin a fi politicos, bland si tot restul. Compasiunea vine in fiinta doar atunci cand gandirea a luat sfarsit, a ajuns la propria-i radacina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu