miercuri, 11 iulie 2012

11 IULIE


CARTEA VIETII – Meditatii zilnice cu Krishnamurti

Intelegerea integrala
   Ce intelegem prin “durere”? Este ceva separat de tine? Este ceva inafara ta, in interior sau exterior, pe care o observi, pe care o experimentezi? Esti doar un observator al experientei? Sau esti ceva diferit? Cu siguranta ca esti un punct important, nu-i asa? Cand spun “sufar”, ce vreau sa spun prin aceasta? Sunt diferit de suferinta? Desigur ca aceasta este problema, nu? Haideti sa aflam.
    Exista durere – nu am un iubit, imi moare fiul, ce se va intampla cu mine. Exista o parte din mine care se intreaba de ce, cautand explicatii, motive, cauze. O alta parte din mine este in agonie, din diferite motive. Si exista, de asemenea, o alta parte din mine care vrea sa fie libera de durere, care vrea sa treaca dincolo de ea. Suntem toate acestea, nu-i asa? Deci, daca o parte din mine respinge, este rezistenta la durere, o alta parte din mine cauta o explicatie, este prinsa in teorii, si o alta parte din mine evadeaza din realitate – atunci cum pot intelege in totalitate? Eliberarea de suferinta este posibila doar atunci cand sunt capabil de o intelegere integrala. Dar daca sunt impartit in diferite directii, atunci nu vad acest adevar.
    Acum va rog sa ascultati cu atentie; si veti vedea ca atunci cand exista un fapt, un adevar, intelegerea acestuia are loc numai atunci cand pot experimenta totul, intregul, fara diviziune – si nu atunci cand exista o separare de “mine” in observarea suferintei. Acesta este adevarul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu