marți, 27 martie 2012

KRISHNAMURTI – THE CHALLENGE OF CHANGE – film biografic


   

   Acest film prezinta fascinanta poveste a unui mare Invatator Spiritual al secolului XX, din copilarie - cand a fost descoperit de cei de la Societatea Teozofica, in 1909 - la discursurile sale de-a lungul vietii, cu mari audiente in multe zone ale lumii, pana la moartea sa in 1986.
    Aceasta remarcabila poveste, redata prin filme si fotografii de arhiva, este o introducere potrivita spre invataturile si viata lui Krishnamurti.
    Filmul biografic The Callenge of Change despre viata lui Jiddu Krishnamurti este produs de Evelyne Blau in anul 1984. Filmul include si o serie de afirmatii pe care Krishnamurti le face intr-un interviu special pentru acest documentar. De asemenea, filmul include multe fragmente din diverse discutii si dialoguri, precum si o schita biografica a tineretii sale.
    Baza invataturilor lui Krishnamurti este sintetizata in declaratia sa facuta in 1929: "Adevarul este un teren neumblat"... omul nu-l poate descoperi prin nici o organizatie, credinta, dogma, preot sau ritual, si prin nici o cunoastere psihologica. El trebuie abordat si gasit prin intermediul oglinzii relatiei, prin intelegerea continutului propriei sale minti, prin observatie si nu prin analiza intelectuala sau disectie introspectiva. Omul a construit in sine imagini ca un sentiment de securitate – religioasa, politica, personala. Acestea se manifesta ca simboluri, idei, credinte. Povara acestora domina gandirea omului, relatiile si viata lui de zi cu zi. Acestea sunt cauzele problemelor noastre care divid si separa oamenii in orice relatie.
    Aceasta formulare "teren neumblat" poate speria sau ameninta convingerile oamenilor obisnuiti. Aceasta poate parea chiar anarhista. Dar exista foarte multa intelepciune in acest exercitiu. La fel ca in traditia lui Socrate, Krishnamurti ne provoaca sa cautam adevarul deasupra si dincolo de solutiile deja existente si oferite de-a gata de institutiile existente, dincolo de modele si obiceiuri. El ne indeamna sa abandonam gandirea sectara, lasand deoparte pe Shankara, Buddha, Hristos, etc., astfel ca mintea noastra sa poata deveni clara si sa nu mai fie influentata, controlata sau obligata sa serveasca o dogma.
    Cautarea adevarului interior trebuie sa prevaleze, este o calatorie interioara care cauta un numitor comun in ideea abstracta de umanitate. Este ceea ce ne face umani. Cautarea adevarului cere efort, vitalitate, transparenta si disciplina. Societatea omeneasca necesita in permanenta atat continuitate cat si schimbare, deci avem nevoie sa gasim un echilibru intre cele doua. Cautand adevarul trebuie sa mentinem un sentiment de integritate a existentei noastre ca fiinte umane. Trebuie sa avem curajul de a descoperi zi de zi, clipa de clipa, libertatea pe un nou nivel al Adevarului.
    Jiddu Krishnamurti nu a vorbit ca un guru, mantuitor sau maestru ci a facut mereu apel la trezirea inteligentei si discernamantului in toate fiintele umane.

The Challenge of Change
Producator: EVELYNE BLAU
Regia: MICHAEL MENDIZZA
Muzica: MICHAEL ROGERS
Voce: RICHARD CHAMBERLAIN
RICHARD BASSEHART



Puteti viziona acest film online. Filmul este impartit in doua parti.

KRISHNAMURTI - THE CHALLENGE OF CHANGE  - partea I


The Challenge of Change_part 1 from bhairava2012 on Vimeo.


KRISHNAMURTI - THE CHALLENGE OF CHANGE  - partea a II-a

The Challenge of Change_part 2 from bhairava2012 on Vimeo.

Un comentariu:

  1. am dat absolut intamplator de acest site si nu pot sa spun decat ca sunt foarte incantat de faptul ca gasesc oameni care sunt pasionati de filozofia lui Krishnamurti, am creat si eu un site pe care l-am dedicat lui asa ca as vrea sa colaboram

    RăspundețiȘtergere